Σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού
Τα ρεβίθια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και είναι ένα από τα παλαιότερα όσπρια που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο τα ρεβίθια μαζί με τα υπόλοιπα όσπρια θεωρούνταν βασικές τροφές της εποχής. Γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν τρώγοντας όσπρια αντί για κρέας. Η καταγωγή τους είναι από την Ασία και πλέον έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα
Λοιπές θετικές επιδράσεις
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ρεβιθιών οδήγησε σε μικρές αλλά σημαντικές μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης, καθώς και των τιμών αρτηριακής πίεσης. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους τα κατατάσσει ως εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επιπρόσθετα, τα ρεβίθια συμβάλλουν στη καλή υγεία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Η υψηλή περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την έλλειψη χοληστερόλης τα καθιστούν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς, αφού έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνουν την ολική χοληστερόλη αίματος και την «κακή» χοληστερόλη (LDL) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Διαχείριση βάρους
Τα ρεβίθια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Η λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος
Η αύξηση των φυτικών ινών στα γεύματα μας βοηθά σημαντικά στη μείωση του βάρους και την σταθεροποίηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των ρεβιθιών οδηγεί σε αύξηση της χολοκυστοκίνινης (ορμόνη που εκκρίνεται μεταγευματικά) και δίνει σήματα κορεσμού στον οργανισμό. Διατροφή με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.